EU dala zelenou superpočítačovému centru v Ostravě

23.06.2011
čtk

Evropská komise schválila projekt vybudování superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě. Vybudují ho za téměř dvě miliardy korun u Vysoké školy báňské – Technické univerzity do roku 2015. Superpočítač bude patřit mezi stovku nejvýkonnějších strojů na světě. ČTK to dnes sdělil rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák.

K definitivnímu potvrzení startu výstavby nejvýkonnějšího superpočítače ve střední Evropě a centra IT4Innovations, jehož bude součástí, nám chybí už jen souhlasné stanovisko o dotaci ministerstva školství. Bez něj nezískáme potřebné finance, řekl rektor. Souhlas české strany se dá podle něho předpokládat. Superpočítač je finančně nejnáročnější částí celého dvoumiliardového projektu. Bude stát půl miliardy Kč.

Zařízení bude schopné provést 855 bilionů operací za vteřinu a má obsahovat 30.000 výpočetních jader, což o řád převýší kapacitu nejvýkonnějších počítačů používaných nyní v Česku. Bude umožňovat výpočty, které by klasickým počítačům trvaly měsíce.

Centrum bude například vyvíjet řešení pro modelování situací při dopravních zácpách, vytvářet povodňové modely, úniku škodlivých látek do ovzduší nebo vod. Bez náročných výpočtů a simulací se dnes neobejde žádný výzkum. Superpočítač je proto klíč k inovacím a k úspěšné budoucnosti nejen naší univerzity, podotkl Vondrák.

Superpočítač budou používat také k výzkumným účelům. Část jeho kapacity využijí i podniky. Zájem projevily společnosti Vítkovice Machinery Group, Autopal či Elmarco. Zařízení pomůže například s vývojem nových léčiv na bázi nanotechnologií nebo s optimalizací konstrukce automobilových součástek. Centrum se začne stavět už příští rok. První část superpočítače spatří světlo světa v roce 2012, jeho klíčová část bude zprovozněna do roku 2015, uvedl ředitel Centra projektové podpory VŠB-TUO Martin Duda.

Dosud nejvýkonnější superpočítače v zemi jsou v mladoboleslavské Škodě Auto s celkovým výkonem asi 50 bilionů operací za vteřinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek