Tymošenková se dožaduje obrany u evropského soudu

23.06.2011
čtk

Předsedkyně hlavní ukrajinské opoziční strany Vlast (Baťkivščyna) a bývalá premiérka Julija Tymošenková se obrátila na Evropský soud pro lidská práva, aby posoudil zákonnost jejího trestního stíhání a faktického domácího vězení, jemuž je z rozhodnutí kyjevské generální prokuratury už několik měsíců vystavena. Tymošenková to dnes oznámila na tiskové konferenci v Kyjevě.

Intervenovali jsme u evropského soudu a prezentovali jsme tam náš právní názor na politické pronásledování ukrajinské opozice, řekla Tymošenková. Soud podle ní dostal řadu dokumentů potvrzujících, že trestní stíhání vůdkyně opozice má politický podtext a je jen produktem prodejných soudců (prezidenta) Viktora Janukovyče.

Tymošenková čelí několika vážným obviněním za činy, kterých se měla dopustit v době výkonu premiérské funkce, z níž odešla počátkem roku 2010. Generální prokuratura ji od loňského prosince stíhá za údajné zneužití moci, kterého se měla dopustit neoprávněným nakládáním s výnosem za prodej emisních povolenek. V lednu prokuratura expremiérku obvinila, že nevýhodným nákupem sanitek způsobila státu mnohamilionové škody.

Posledním obviněním je uzavření nevýhodného kontraktu s ruským monopolem Gazprom o dodávkách zemního plynu v roce 2009, kterým měla Tymošenková způsobit státu miliardové škody. První stání v tomto procesu se uskuteční tento pátek.

Tymošenková všechna obvinění odmítá a označuje je za projev politického šikanování. Poukazuje přitom na to, že spolu s ní po nástupu prezidenta Janukovyče k moci prokuratura zažalovala několik dalších aktivistů opozice a ministrů bývalé vlády. Trestně stíháni jsou exministři vnitra a životního prostředí; bývalý ministr vnitra Bohdan Danylyšyn před stíháním uprchl do České republiky, kde letos v lednu získal politický azyl.

Sama Tymošenková má faktické domácí vězení a nesmí se vzdálit z Kyjeva. V minulých dnech ji prokurátor zakázal odcestovat na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy do Štarsburku, účastnit se nesmí ani politických mítinků na Ukrajině s výjimkou hlavního města.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek