Banky pomůžou Řecku. Postihne to české „dcery“?

25.06.2011
čtk

Francouzské banky a pojišťovny se zapojí do pomoci Řecku a přistoupí na prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů. Novinářům to v pátek po skončení summitu EU v Bruselu řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Měli jsme řadu setkání se zástupci bank a pojišťoven. Není tam žádný problém, uvedl Sarkozy. Na zapojení soukromého sektoru do další pomoci krachujícímu Řecku tlačí od počátku Německo a prakticky se na něm na dvoudenním summitu dohodli i lídři EU. Upozorňují však, že zapojení investorů bude dobrovolné, nikoliv povinné.

Německá kancléřka Angela Merkelová se na rozdíl od svého francouzského kolegy odmítla k případné účasti německých bank a pojišťoven na záchraně Řecka vyjádřit. Současný stav jednání bych nerada komentovala. Myslím, že je nejdůležitější nejdřív jednat, a teprve poté sdělovat výsledky, řekla.

Všechny evropské země musí využít času, který máme, k posílení bank a musí zajistit, že plní veškeré požadavky a jsou natolik silné, že ustojí jakékoliv problémy a potíže, uvedl britský premiér David Cameron.

Celá řada evropských bank by na případném bankrotu Řecka tratila, řecký dluh totiž drží ze 75 procent právě zahraniční investoři. Každá banka si musí být absolutně jistá, kolik do Řecka investovala, dodal Cameron.

Pozor na matky českých bank

Česko podle premiéra Petra Nečase chtělo, aby zapojení soukromého sektoru bylo povinné. Nakonec ale bude dobrovolné. Nečas dodal, že je třeba sledovat, aby kvůli zapojení zahraničních bank a řešení současné krize, nedocházelo k přesunu rizikových dluhopisů z cizích matek na české banky.

My musíme vycházet z toho, že 95 procent bankovního trhu v České republice je vytvářeno českými bankami, které jsou dcerami svých zahraničních matek. To propojení je tady obrovské, připustil Nečas.

ČNB podle něj proto bedlivě monitoruje, aby nějaká zahraniční banka nerestrukturalizovala portfolio svých dluhopisů tak, že si kvůli domácímu bankovnímu sektoru bude vylepšovat bilanci tím, že by převedla některé rizikové dluhopisy do české pobočky. V souvislosti s držením řeckých dluhopisů jsou zmiňovány například francouzská banka Société Générale vlastníci v ČR Komerční banku či belgická KBC, která v ČR ovládá ČSOB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek