Juncker: EU by měla mít možnost ovlivňovat Řecku úrokové sazby

27.06.2011
čtk

Evropa by neměla vyloučit možnost zasahovat do řeckých úrokových sazeb, míní Jean-Claude Juncker, předseda skupiny ministrů financí členských zemí eurozóny. Dnes řecký parlament zahájí rozpravu o vládou navržených úsporných opatřeních.

Intervence v Řecku ze strany EU na úrovni úrokových sazeb je myšlenka, která by se neměla vyloučit, řekl Juncker v neděli francouzské televizní stanici TV5 v programu Monde’s Internationales.

Řecko je jednou ze 17 zemí eurozóny, kde úrokové sazby, za nichž půjčuje centrální banka peníze obchodním bankám, určuje Evropská centrální banka. Jde o jednu sazbu, která je pro všechny země eurozóny stejná. Nyní je na 1,25 procenta.

Juncker podrobnosti neuvedl, ale pravděpodobně se odvolal na možnost, že by záchranné fondy eurozóny (EFSF a ESM) nakupovaly řecké obligace na primárních aukcích.

Takový nákup obligací předpokládají pravidla obou fondů, dočasného EFSF i trvalého ESM, který tuto pravomoc převezme od EFSF v polovině roku 2013. Šlo by o intervenci do úrokových sazeb, za které si může půjčovat řecká vláda. Takové kroky by pomohly usnadnit Řecku návrat na finanční trh.

Aby ale eurozóna mohla v Řecku intervenovat na primárních aukcích, Atény by musely pod program EFSF spadat. Zatím v takovém programu nejsou, loni schválené půjčky za 110 miliard eur celkem jsou bilaterální dohody se zeměmi eurozóny.

Řecko pravděpodobně získá druhý finanční plán na roky 2011-14, tentokrát od EFSF, ale nejprve bude muset řecký parlament schválit dodatečná úsporná opatření a reformy. Jejich cílem je dostat Řecko zpět k cílům, které se odsouhlasily v prvním programu, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek