Euroskupina přeložila schůzku k Řecku na sobotu

01.07.2011
čtk

Ministři financí zemí eurozóny zrušili plánovanou nedělní schůzku, na které se mělo jednat o uvolnění další tranše úvěru pro Řecko. Euroskupina uspořádá v sobotu večer pouze telekonferenci. Řekl to mluvčí lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera, který euroskupině předsedá.

Schůzka nebyla zrušena, jen změněna na telekonferenci, která bude v sobotu večer, řekl mluvčí Guy Schuller, jehož citovala agentura Reuters. Podle Schullera zatím nebylo rozhodnuto, zda bude po schůzce vydána nějaká tisková zpráva.

Řecký parlament tento týden schválil sérii dalších úsporných opatření, jimiž Evropská unie a Mezinárodní měnový fond uvolnění další části úvěru podmínily. Z celkových 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), na nichž se Řecko loni s věřiteli dohodlo, se nyní jedná o uvolnění v pořadí již páté tranše v objemu 12 miliard eur (asi 292,1 miliardy Kč).

Zatím poslední tranši zmíněného úvěru Řecko získalo na jaře, a to v objemu 15 miliard eur. Z celkových 110 miliard má země prozatím vyčerpáno asi 53 miliard eur. Už teď je ale jasné, že loňský úvěr stačit nebude, eurozóna proto počítá s další pomocí. Ta by mohla být v podobném rozsahu jako ta loňská.

Pokud by Řecko další tranši v nejbližších dnech nedostalo, pravděpodobně by muselo v polovině července vyhlásit platební neschopnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek