Polský vicepremiér: Ruské „zeleninové“ embargo je nepřijatelné

08.07.2011
čtk

Chování Ruska, které začátkem června uvalilo embargo na dovoz čerstvé zeleniny ze zemí Evropské unie, je nepřijatelné. Dnes to řekl polský vicepremiér a ministr hospodářství Waldemar Pawlak. Kritizoval ale i ty země, kterým se už povolení na dovoz zeleniny na ruský trh povolilo získat.

Moskva embargo vyhlásila poté, co se v některých zemích Evropské unie rozšířila nákaza zmutovanou bakterií Escherichia Coli, která způsobuje krvácivé průjmy a vyžádala si v Evropě asi 50 mrtvých. Rusko si za to vysloužilo kritiku Evropské komise.

„Chci zdůraznit…, že chování Ruska je nepřípustné,“ řekl pro polskou tiskovou agenturu PAP Pawlak. Polští zemědělci ročně do Ruska prodávají čerstvou zeleninu v hodnotě okolo 60 milionů zlotých (368,5 milionu korun).

Polskému vicepremiérovi se nelíbí ale ani chování některých zemí, které si před ruskými představiteli „klekaly a prosily o zvláštní zacházení“. V současnosti se v Rusku smí prodávat zelenina z Nizozemska, Belgie, Dánska a Španělska.

S ruskými hygieniky, kteří nechtějí dovoz zeleniny z celé sedmadvacítky povolit, dnes v Moskvě jedná polská delegace v čele s náměstek ministra zemědělství Jaroslawem Wojtowiczem. Polsko v tomto pololetí předsedá Evropské unii. Na povolení moci znovu dodávat zeleninu na ruský trh čeká také Česko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek