Řeckým bankám hrozí zastavení toku likvidity z ECB

18.07.2011
čtk

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet kritizoval představitele vlád eurozóny a doporučil jim více disciplíny. Řekl také, že pokud bude restrukturalizace řeckých dluhů vyhodnocena jako platební neschopnost, pak si budou muset evropští politici s Řeckem poradit sami. ECB v takovém případě nebude řecké státní dluhopisy přijímat jako zástavu za úvěry.

Je absolutně nezbytné zlepšit verbální disciplínu, řekl Trichet. V tak složitých a citlivých záležitostech jako jsou krize musejí vlády hovořit jedním hlasem, upozornil Trichet v rozhovoru s ekonomickým listem Financial Times Deutschland. I když politici podle Tricheta krizi eurozóny nezvládají tak, jak by měli, euro prý v ohrožení není.

Trichet rovněž zopakoval dřívější stanovisko ECB, že pokud některá země eurozóny skončí v platební neschopnosti, ECB už nebude moci její dluhopisy brát jako zástavu.

Pokud některá země skončí v platební neschopnosti, tak my už nebudeme schopni její státní dluhopisy přijímat jako běžnou a oprávněnou zástavu. V takovém případě by vlády musely samy intervenovat a ty věci napravit, řekl. Vlády by si pak musely dát pozor, aby byla eurosystému předkládána jen taková zástava, kterou může přijmout, dodal.

Trichet se ale nezmínil o možnostech, které by vládám zbyly, pokud by se o Řecko skutečně musely postarat a zajistit mu likviditu. Současná praxe je taková, že ECB dodává řeckým bankám hotovost a jako zástavu bere státní dluhopisy. Bez peněz od ECB by řecké banky patrně nepřežily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek