EK vytvořila expertní skupinu pro Řecko

20.07.2011
čtk

Evropská komise vytvořila expertní skupinu, která má pomoci vyřešit svízelnou situaci Řecka. Experti pod vedením viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Horsta Reichenbacha mají zejména najít cestu, jak do země přivést rychleji peníze ze strukturálních fondů EU.

Řekové nejspíš dostanou možnost převést některé již dříve slíbené peníze na nové projekty, které mají podpořit hospodářský růst. Peníze z Evropského sociálního fondu zase budou možná moci využít na podporu lidí, kteří kvůli krizi a následným úsporným opatřením přijdou o práci. Počítat lze i s rychlejším schvalováním dotací.

Komise nechce, aby nějaký kámen zůstal neobrácený, pokud jde o využívání strukturálních fondů v největší možné míře, která má podpořit Řeckou konkurenceschopnost, nastartovat růst a bojovat s nezaměstnaností, uvedla komise v tiskovém prohlášení.

Šéf Evropské komise nicméně nad současnou situací v Řecku vyjádřil na dnešní mimořádné tiskové konferenci hluboké znepokojení. Příliš jej zřejmě neuklidňují ani neshody mezi členskými státy eurozóny před čtvrtečním summitem. Nechci, aby kdokoliv podléhal nějakým iluzím. Situace je skutečně velmi vážná a bude od každého státu na summitu vyžadovat maximální zapojení, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek