Koná se mimořádný summit eurozóny, Řecko žádá 120 miliard eur

21.07.2011
čtk

Lídři států eurozóny se dnes sejdou v Bruselu kvůli dalšímu postupu v dluhové krizi. Cílem mimořádného summitu je především obnova důvěry finančních trhů. Ačkoli společná pozice Francie a Německa zvyšuje šance na dohodu, před politiky stojí hned několik problémů, které ohrožují samotnou existenci eura.

První se týká další pomoci Řecku. Do té chce eurozóna na rozdíl od loňska zapojit i soukromé investory. O jejich účast se zasadili Němci a Holanďané, kteří chtějí ulehčit daňovým poplatníkům. Proti však stojí Evropská centrální banka. Zapojení soukromého sektoru totiž vyvolává obavy, že jej ratingové agentury vyhodnotí jako bankrot země a tak zkomplikují financování řeckých bank. To by mohlo vést k dalšímu rozšíření krize.

Dohoda Francie-Německo je nadějná

Se zapojením soukromého sektoru údajně počítá i francouzsko-německá pozice. Na té se v noci na dnešek shodli kancléřka Angela Merkelová a prezident Nicolas Sarkozy. Dohody Berlínu a Paříže jsou v EU často základem výsledných závěrů vrcholných schůzek.

Nový záchranný balíček má doplnit ten stávající v celkové výši 110 miliard eur, který eurozóna připravila spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Řecko totiž potřebuje dalších zhruba 120 miliard eur, aby splnilo své závazky věřitelům.

Více flexibility a půjčky ohroženým zemím

Kromě zapojení soukromého sektoru se počítá i s větší flexibilitou pro používání záchranného fondu a kroky k udržitelnosti řeckých veřejných financí. Druhým předmětem dohody je vytvoření nové úvěrové linky. Ta má v rámci EFSF zajistit výhodné půjčky ještě předtím, než zemím postiženým krizím naroste úroková sazba. V současnosti by ji využilo především Španělsko, či Itálie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek