Evropská krajní pravice se distancuje od norského vraha

25.07.2011
Euroskop

Ačkoli se pachatel pátečního masakru v Norsku, Anders Behring Breivik, odvolal na evropskou krajní pravici, ta jeho čin ostře odsoudila. Dvaatřicetiletý Nor, který ve svém 1500-stránkovém manifestu vyzval k nacionalismu a boji s imigrací, je na dnešek předvolán k soudu v Oslu. Breivik kritizoval norskou liberální imigrační politiku a multikulturalismus jako prostředek islamizace Evropy.

Breivikův spis, na kterém údajně pracoval devět let, se odvolává na Ligu na obranu Anglie (English Defence League), britský otevřeně anti-islámský blok a nizozemskou anti-imigrační stranu Svobodných, na jejíž podpoře závisí národní vláda. Ačkoli však jsou tyto strany původně krajně-pravicové, okolnosti je zahnaly do politického středu. Jak poznamenává EuObserver, mnohé z nich jsou vůbec poprvé součástí parlamentů a svou image nechtějí spojit s extremismem. Breivikův projekt proto ostře odsoudily.

Předseda Geert Wilders označil vraha za duševně chorého násilníka a jménem strany Svobodných vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí. Také Marine Le Penová a její Národní fronta se od masakru distancovaly. Pravděpodobná kandidátka na úřad francouzského prezidenta a předsedkyně třetí největší strany požaduje pro masového vraha tvrdý trest. Podobně se vyjádřily i další proti-přistěhovalecké a nacionalistické strany, mezi nimi dánští lidovci, Švédští demokraté, či Praví Finové. Všechny tři strany mají solidní zastoupení v národních parlamentech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek