Handelsblatt: „Řeckou válku“ vyhrála ECB

25.07.2011
Euroskop

Evropská centrální banka (ECB) bitvu prohrála. Tento dojem budí závěry mimořádného summitu eurozóny, který schválil novou pomoc Řecku. Jí se budou účastnit i soukromí investoři, což frankfurtští bankéři odmítali. Podle komentáře německého deníku Handelsblatt však ECB naopak dosáhla toho, oč usilovala.

ECB se do poslední chvíle bránila zapojení soukromých investorů do pomoci Athénám, protože by jej ratingové agentury mohly zhodnotit jako neschopnost Řecka splácet své pohledávky. V červnu varoval šéf banky Jean Claude Trichet, že pokud nastane i mírná verze restrukturalizace řeckých dluhů, přestane ECB přijímat do zástavy řecké dluhopisy. Řecké banky by tím ztratily přístup k hotovosti poskytované centrální bankou finančním ústavům. To by vedlo k pádu řeckého finančního systému a zahájilo celoevropskou řetězovou reakci.

Z výsledků čtvrtečního mimořádného summitu vyplývá, že centrální bankéři z tvrdé linie ustoupili a připustili, že mohou přijímat řecké dluhopisy i v případě nepříznivého hodnocení ratingových agentur. Podle kritických hlasů frankfurtská banka ustoupila politikům a bitvu prohrála.

ECB vyklouzla z řecké krize

Kdo ale vyhrál válku? Ptá se komentátor listu Handelsblatt. Vlády zemí eurozóny významně posílily finanční prostředky určené na půjčku Řecku a rozšířili kompetence dočasného záchranného mechanismu eurozóny – Evropského nástroje finanční stability. „Politici převzali větší podíl zodpovědnosti za záchranu jihoevropské země, hodnotí výsledky Handelsblatt.

Právě to byl cíl ECB, která do nynějška musela věnovat záchraně „jižního křídla vlastní prostředky i důvěryhodnost. Frankfurtská banka se nyní může soustředit na svůj hlavní cíl – vytváření měnové politiky. Finanční politiku může přenechat politikům, uzavírá Handelsblatt.

Dluhová krize donutila ECB porušit zaběhnutá pravidla. V květnu 2010 zahájila bezprecedentní akci, nákup dluhopisů problematických států eurozóny na sekundárním trhu. Celkově nakoupila úvěry v hodnotě 75 miliard eur. Z toho 40 miliard eur investovala do řeckých dluhopisů, odhaduje Barclays Capital.

Centrální banky států eurozóny, které jsou součástí tzv. eurosystému, také neomezeně půjčují bankám v problémových zemích hotovost na podporu finančního systému v rámci programu Target2. Jako zástavu berou cenné papíry, často právě dluhopisy ohrožených států eurozóny. Podle týdeníku The Economist takto napůjčovaly bankám v Řecku, Irsku a Portugalsku 210 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek