Británie musí dovážet plyn. Chce to změnit

26.07.2011
čtk

Britská vláda schválila rozvoj naleziště zemního plynu v Severním moři. Chce tak zvrátit trend klesající produkce, který začal minulou dekádu. Do lokality Breagh bude investovat německá těžební společnost RWE Dea, která má v nalezišti podíl 70 procent.

Británie se během dekády proměnila z téměř soběstačného státu na dovozce plynu. V minulém roce již byla její produkce nižší než dovoz. Zvyšuje se tak závislost země na plynu z Norska, Ruska a Blízkého východu.

Investory vytlačila z regionu klesající produkce severomořských ložisek a čím dál přísnější zdanění zisků ropných a plynárenských těžařů. RWE Dea se pro investici do lokality rozhodla i přes letošní zvýšení daní.

Breagh je jedním z největším objevů zemního plynu v jižní části Severního moře za poslední roky, uvedl náměstek britského ministra pro energetiku Charles Hendry. Rozvoj, jako je tento, hraje rozhodující roli v zajištění dodávek energií po celé Británii, dodal.

Předpokládá se, že první plyn poteče z ložiska Breagh v polovině příštího roku. Jeho průměrná produkce se na příští rok odhaduje na 160 milionů krychlových metrů plynu, dodal mluvčí RWE Dea.

Náklady první fáze rozvoje ložiska se odhadují na 430 až 490 milionů liber (až 13,6 miliardy Kč). Počítají až s desítkou vrtů, instalací plošiny a 100 kilometrů potrubí k pobřeží. Partnerem RWE Dea je v projektu Sterling Resources, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek