FT: Účast investorů na pomoci Řecku vyjde draze

26.07.2011
Euroskop

Účast soukromého sektoru na pomoci Řecku může přijít daňové poplatníky na desítky miliard eur, tvrdí Financial Times.

Zapojení soukromého sektoru do záchrany Řecka je hlavním paradoxem nového plánu eurozóny. „Bylo by levnější a méně riskantní udělat to bez něj (zapojení soukromých investorů), vyjádřil se pro Financial Times vysoko postavený úředník Evropské komise. „Ale bylo to sine qua non pro některé členské státy, dodal.

Zapojení investorů přijde na 75 miliard

Z celkové částky 109 miliard eur úvěru od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dostane Řecko pouze 34 miliard eur ve formě klasické pomoci, jakou získalo při minulé půjčce nebo jakou získaly Irsko a Portugalsko.

Zbylý díl – 75 miliard eur bude využit na „spletitý plán nalákat soukromé držitele řeckých dluhopisů k účasti a na nápravu škody způsobené programy pro věřitele:

  • 20 miliard eur úvěrů je určeno na zpětný nákup řeckých dluhopisů na sekundárním trhu.
  • 35 miliard eur eurozóna a MMF půjčí na program výměny dluhopisů za dluhopisy s delší splatností (bond swap) a nákupu řeckého dluhu s delší dobou splatnosti (bond rollover).

    Program má zaručit oddálení splacení asi 54 miliard eur během tříletého záchranného programu. Finance jsou potřeba k „oslazení dohody pro soukromé věřitele. Držitelé „starých dluhopisů se vzdají svých cenných papírů, pokud budou ty nové mít vynikající rating AAA. Peníze poslouží k „vylepšení kreditu – budou uloženy v rezervním fondu, který zaručí, že věřitelům budou nové úvěry splaceny.

  • 20 miliard eur má napravovat škody ze zpětného nákupu dluhopisů, výměny dluhopisů za dluhopisy s delší splatností (bond swap) a z nákupu řeckého dluhu s delší dobou splatnosti (bond rollover).

    Všechny tři plány zapojení soukromých investorů budou mít za důsledek, že držitelé řeckých úvěrů dostanou méně peněz, než původně očekávali. Řecké banky přitom závisejí na státních dluhopisech, aby získaly kapitál. 20 miliard eur proto je směřováno na rekapitalizaci bank.

Banky mohou využít příležitosti

„Soukromý sektor vyšel ze situace velmi výhodně. Tato dohoda je pro banky a pojišťovny zlatá příležitost. Měly by ji využít, vyjádřil se pro Der Spiegel o záchranném plánu i hlavní ekonom Deutsche Bank Thomas Meyer.

Zbývá jediný komentář na závěr. Evropští politici „nechtějí slevu zadarmo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek