Česko přilákalo investice za 113 miliard

27.07.2011
Euroskop

Česká republika vloni přilákala přímé zahraniční investice za přibližně 113 miliard korun. Je to o 56 procent více než v roce 2009. Mezi zeměmi V4 překonalo ČR pouze Polsko, kam přiteklo cca 161,5 miliardy Kč. České firmy v roce 2010 naopak do zahraničí investovaly přibližně 28,4 miliardy Kč. Uvádí to zpráva Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

„V přílivu investic se tak Česká republika vrací k předkrizovým hodnotám, řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Loňská bilance překonala předkrizový rok 2008 o necelých 5 miliard Kč. V roce 2009 přitom došlo oproti předchozímu roku k propadu o 42 procent. Do dalších let UNCTAD předvídá pokračování růstu, zároveň ale varuje před rizikem zejména v podobě fiskální nerovnováhy nebo inflace.

Investice v ČR stoupají

Tyto problémy mohou ovlivnit i rozhodování investorů o České republice. „Fiskální stabilita a míra inflace patří k faktorům, které mohou ovlivnit rozhodování investora, ve které zemi bude realizovat svoji investici. To samozřejmě platí i pro Českou republiku, řekl generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Statistiky investic za první pololetí roku 2011 zprostředkované agenturou CzechInvest však zatím tuto možnost nenaznačují. Oproti stejnému období loňského roku sice evidujeme o dva projekty méně, objem investic ho však překonává o více než 100 procent, uvedl Křížek.

Klesají investice do služeb

Celosvětově se objem přímých zahraničních investic v roce 2010 zvýšil oproti předchozímu roku o 5 procent na 1,24 bilionu amerických dolarů. Dle údajů OSN je však stále o 15 procent nižší než před celosvětovou hospodářskou krizí a téměř o 37 % nižší než v roce 2007, kdy byl zaznamenán vrchol.

V roce 2010 pokračoval v globálním měřítku pokles objemu investic do služeb. Nejostřeji pokles dopadl na zahraniční investice do finančního sektoru. Naopak k růstu došlo ve výrobním sektoru. Investice v této oblasti tvořily téměř polovinu všech projektů.

  • Zprávu World Investment Report 2011 v tištěné podobě a na cd můžete zdarma obdržet v agentuře CzechInvest.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek