George Osborne: Stabilní euro je v britském zájmu

27.07.2011
Euroskop

Britský ministr financí v denníku The Telegraph vysvětluje, nač Londýn potřebuje stabilní eurozónu a jakou lekci by si měl odnést z řecké krize.

Podle kancléře Británie i přes rozšířený euroskepcismus neustojí logiku společné měny. Rozšíření pravomocí záchranného fondu znamená další krok k hlubší fiskální integraci, připustil Osborne, který chce eurozónu stabilní a fungující. Její rozpad by vyústil v katastrofální nestabilitu, mnohačetné nevyplacení závazků a vážné poškození britské ekonomiky, upozornil ministr financí.

Externí spolupráce výměnou za další výjimku?

Ačkoli Osborne vstup do eurozóny odmítá, jistou míru spolupráce považuje za nutnou. Nesmíme se nechat vyloučit z klíčových rozhodnutí v záležitostech vnitřního trhu a regulací finančních služeb, i když jsou výsadou zemí eurozóny, upozornil. Britové by podle něj měli přitáhnout pozornost Bruselu k tématům, na kterých jim nejvíce záleží. Mezi ně patří zejména vytváření nových pracovních míst a větší konkurenceschopnost. Zavedení fiskální unie by předcházely změny evropských smluv a jejich ratifikace. Zde může Británie uplatnit právo veta, nebo ho vyměnit za výjimky z mnoha oblastí evropské politiky, které toryům nevyhovují.

Britská lekce konkurenceschopnosti

Podle Osbornea teď Londýn musí nadále snižovat národní dluh. Británii, která spravuje nejvyšší deficit v G20, přitom ještě loni hrozil pokles kreditního ratingu. Jak však dokládá snížení úrokových sazeb, pomocí úspor se situace stabilizovala. Kancléřovou další metou je hospodářský růst. Ten vyžaduje orientaci na export a investice, s čímž je spojené i snížení obchodních daní. Bez konkurenceschopnosti nedosáhneme ničeho, uzavírá Osbourne. K té vyzývá i kontinentální Evropu, kde Británie provozuje většinu svých obchodních aktivit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek