Čína prý půjčí Řecku na zpětný odkup obligací

01.08.2011
čtk

Čína by mohla půjčit Řecku, aby mohlo financovat zpětný odkup svých obligací na sekundárním trhu. Pomohla by tak zmírnit dlužní zatížení Řecka, uvedl v pátek nejmenovaný představitel řeckého ministerstva financí. Odvolal se na setkání řeckého ministra financí Evangelose Venizelose s čínským zástupcem Mezinárodního měnového fondu z tohoto týdne ve Washingtonu. Další podrobnosti nesdělil.

Čína výrazně investovala do řeckého přístavu Piraeus Port a nabídla řecké vládě, že bude kupovat její obligace, až Atény obnoví jejich emise. Slíbil to během loňské návštěvy Řecka předseda čínské vlády Wen Ťia-pao. Wen tehdy uvedl, že Čína už řecké obligace nakupovala.

Čínská vláda je ale pod domácím politickým tlakem, aby obrovské devizové rezervy investovala konzervativně. Během globální finanční krize její zahraniční investice utrpěly ztráty.

Řecko si zajistilo druhý balík pomoci od zahraničních věřitelů minulý týden. Slíbených 109 miliard eur půjde z peněz vlád, příspěvky soukromých investorů by do poloviny roku 2014 mohly dosáhnout až 50 miliard. Na summitu eurozóny se navíc rozhodlo, že se Řecku usnadní situace zpětným odkupem obligací za peníze z evropského záchranného fondu (EFSF).

Venizelos řekl ve čtvrtek před zákonodárci, že vedle pomoci od EU a MMF by mohl zemi podpořit třetí stát. Žádný ale nejmenoval, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek