Medveděv zrušil návštěvu Ukrajiny kvůli sporům o plyn

01.08.2011
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv zrušil o víkendu plánovanou návštěvu Ukrajiny, kde se měl zúčastnit oslav Dne námořnictva. Podle dnešní zprávy ruského listu Kommersant šéf Kremlu odmítl odcestovat na oslavy do ukrajinského Sevastopolu proto, že Kyjev odmítá ruské návrhy na spojení ruského plynárenského monopolu Gazprom s ukrajinskou státní společností Naftogaz. Na oslavy poslal Medveděv na Krym jen šéfa své kanceláře.

Zrušení návštěvy podle moskevského tisku potvrdily jak zdroje v Kremlu, tak i na ukrajinském ministerstvu zahraničí. Návrhy Gazpromu na fúzi s Naftogazem se opakovaně objevovaly už během loňského roku. Moskva má zájem ovládnout ukrajinský transportní plynový systém, aby dostala pod kontrolu přepravu své suroviny do Evropy.

Kyjev ruské námluvy odmítá, protože ukrajinské plynovody a jejich význam pro ruský export jsou důležitým prostředkem nátlaku při jednání o ceně ruského plynu pro Ukrajinu.

Medveděv se na Krymu měl v neděli zúčastnit slavností spojených s ruským Dnem námořnictva. Moskva má na základě dlouhodobé smlouvy s Ukrajinou v Sevastopolu svou hlavní námořní základnu. Přístav, v němž je sídlo ruské černomořské flotily, má Rusko v pronájmu do roku 2047.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek