Francie prosazuje Van Rompuye do čela eurozóny

02.08.2011
Euroskop

Le Monde

K navíšení pravomocí předsedy Evropské rady by mělo dojít letos na podzim. Podle denníku s návrhem souhlasí Angela Merkelová a neodmítá ho ani samotný Van Rompuy. Ten si vedoucí roli eurozóny vyzkoušel poprvé před pár týdny. Tehdy předsedal mimořádnému summitu, který přijal druhý záchranný balík pro Řecko. Podle Le Monde ho Francouzi v čele eurozóbny chtějí vidět i nadále, ovšem s jasným mandátem.

Eurozóna nikdy neměla formálního předsedu na úrovni hlav států. Na rozdíl od formace Eurogroup, kde se schází ministři financí pod vedením lucemburského premiéra Jean Claude Junckera, není předsednictví summitů eurozóny zakotveno v žádné z evropských smluv.

Podle portálu EurActiv má jmenování Van Rompuye především překlenout komunikační bariéru. Stane-li se lídrem eurozóny, bude jistě nadřazen Junckerovi, jehož mandát skončí příští rok. Le Monde připouští, že volba Van Rompuye by byla institucionálně výhodná; předsednictví eurozóny a zároveň Evropské rady by umožnilo lepší komunikaci se státy mimo eurozónu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek