Orbán chce žalovat expremiéry kvůli státnímu dluhu

02.08.2011
čtk

Maďarská pravicová vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem chce vyhlásit válku paragrafů socialistické opozici. Podle vládnoucí strany Fidesz by měli před soudem stanout tři ministerští předsedové z let 2002 až 2010 kvůli tomu, že údajně mají na svědomí vysoké zadlužení země.

Orbánův mluvčí Péter Szijjártó už nadhodil možnost, že kvůli stíhání bývalých premiérů by mohly být pozměněny zákony, pokud by to neumožňovala stávající legislativa. Zažalováni by mohli být expremiéři Péter Medgyessy, Ferenc Gyurcsány a Gordon Bajnai, kteří předsedali maďarským vládám v letech 2002 až 2010.

Během této doby vzrostl státní dluh Maďarska z úrovně 53 procent HDP na 82 procent. Jejich politika zadlužování je politickým zločinem, řekl Szijjártó. Celosvětová globální krize pak Maďarsko přivedla na pokraj státního bankrotu.

Renomovaný maďarský expert na trestní právo Peter Hack však upozornil, že zpětné trestání by pošlapalo zásadu každého právního státu, podle níž není trestu bez zákona. A v době, kdy byli socialističtí politici u moci, zjevně neexistovala legislativa, podle níž by bylo možné jejich chování trestně stíhat. Podle Hacka však přichází v úvahu stíhání jednotlivých politiků za osobní obohacování a zneužití funkce. To umožňují i současné zákony.

Před soudem stojí i islandský premiér

Zadlužení Maďarska sice není malé, ale zdaleka nepatří mezi nejvyšší v Evropě. Experti uvádějí mezi důvody rostoucího zadlužení absenci reforem nákladného sociálního systému a rozbujelého státního aparátu v posledních 20 letech. V letech 1998-2002 přitom byl poprvé u moci i Fidesz.

Z demokratických zemí je v současnosti znám jiný případ stíhání bývalého premiéra kvůli špatným rozhodnutím v hospodářské politice. Bývalý islandský premiér Geir Haarde čelí obvinění z nečinnosti při finanční krizi v roce 2008, a v červnu proto stanul před zvláštním tribunálem ustaveným parlamentem. Haardemu hrozí dva roky vězení.

O dost hůře loni dopadl tajemník severokorejské komunistické strany Pak Nam-ki, který byl za nepovedenou revalvaci měny popraven.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek