Eurooptimismus


František Bouc, Lidové noviny, 5. srpna 2011

Jíst se musí. A jídlo je většinou i to poslední, na čem lidé začnou šetřit. Když už se odhodlají nahrazovat hovězí v guláši sójovými kostkami, je to většinou jasný důkaz, že nastal čas šetření. Podle všeho se zdá, že takové časy nastávají v Česku. Lidé začínají utrácet za jídlo méně.

Není divu – ze všech koutů slyší hrozby, co všechno zdraží, že se může dále propouštět a že při tom všem by si ještě měli odkládat tisícikoruny měsíčně na důchod. Lidé jsou nejistí, co bude. Mluví za ně jejich peněženky. Tento hlas již slyší domácí obchodníci (tržby jim stagnují) a také centrální banka (odhaduje, že růst v příštím roce bude nižší, než dosud předpovídala).

Jestli patříte k těm, kdo začali také šetřit, vězte, že je to možná zbytečné. Podle bruselských euroúředníků totiž optimismus ohledně budoucího ekonomického vývoje začíná v Evropě narůstat a… pozor! Češi jsou prý podle zjištění včera zveřejněného Eurobarometru ještě optimističtější než průměrní euroobčané.

Ve čtyřiadvacetistránkovém elaborátu (kolik stovek tisíc eur asi zahučelo na jeho vypracování?) se lze dočíst i jiné zajímavosti – například že EU je nejpovolanějším subjektem na překonání následků hospodářské krize nebo že Evropané (tedy i vy) hodnotí strategii Evropa 2020 jako důležitou (slyšeli jste už o ní?). Takže, než příště budete vyměňovat dražší jogurt za levnější, vzpomeňte na Brusel!

Autor: František Bouc, Lidové noviny

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality