Maďarští intelektuálové píší EU

09.08.2011
čtk

Maďarští spisovatelé v otevřeném dopise Evropské unii a Radě Evropy vyjádřili obavy ze současného stavu právních svobod v zemi. Důvodem je podle agentury DPA protest proti novému církevnímu zákonu, kvůli kterému v Maďarsku může přijít údajně na 300 církevních komunit o státní uznání.

Mezi signatáře dopisu patří někdejší členové liberální opozice proti komunistické diktatuře, jako jsou spisovatelé György Konrád a György Dalos, filozof Tamás Gáspár Miklós, architekt László Rajk a liberální politik Gábor Demszky.

Nový církevní zákon porušuje svobodu vyznání a vytváří sociální katastrofu, protože zanikne sociální práce církevních institucí, stojí v dopise adresovaném eurokomisařce pro spravedlnost Viviane Redingové a komisaři Rady Evropy pro otázky lidských práv Thomasi Hammarbergovi.

Na základě zmíněného zákona, který byl schválen v červenci, bylo státem doposud z asi 350 církevních komunit uznáno jen čtrnáct. Ty jsou většinou křesťanské a židovské, poznamenala DPA.

Státní uznání církevních komunit má v Maďarsku také finanční význam kvůli přiznání dotací. Tyto peníze pak řada církevních institucí používá k zajištění vzdělávacích a sociálních programů pro bezdomovce a další obyvatele v nouzi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek