Tymošenková se bojí o život

15.08.2011
čtk

Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková, které hrozí 10 let vězení, poskytla písemný rozhovor serveru Euobserver. Na otázku, zda se bojí, že jí ve vězení někdo zavraždí, odpověděla: „Samozřejmě, že ano“.

Podle Tymošenkové se na Ukrajině stala již řada „nehod – například údajná sebevražda ministra vnitra Jurije Kravčenka. Politik měl svědčit v případu vraždy novináře Georgije Gongadzeho, která se spojuje s bývalým prezidentem Leonidem Kučmou.

„Bojím se stalinistů, kteří se řídí heslem, zbavím se člověka a zbavím se problému, řekla Tymošenková.

Kyjevský list Segodňa dnes přinesl zprávu o poměrech ve vazební věznici Lukjanovka, kde je Tymošenková. V jednom z vězeňských bloků údajně došlo ke vzpouře kvůli neúnosným podmínkám věznění. Sedm zadržovaných si prý na protest proti svévoli strážců podřezalo žíly, dva jsou hospitalizovaní. Vedení věznice zprávy o incidentu popřelo.

Kritici: Tymošenková kope za Rusko

Podle svých kritiků zradila Tymošenková ukrajinské zájmy, když za plynové krize v roce 2009 jako premiérka podepsala bez souhlasu vlády dohodu s Ruskem o dodávkách plynu.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov minulou středu prohlásil, že pokud stojí Moskva o skutečně rovnoprávné styky s Ukrajinou, musí se cena zemního plynu změnit. Někteří komentátoři spekulují, že proces je předehrou k nedodržení kontraktu s ruským Gazpromem ze strany Kyjeva a opakování plynové krize.

Expremiérka se hájí: „Neměla jsem jinou možnost než převzít politické vedení v zájmu své země. Naše plynovody stály před kolapsem. Pokud by patová situace pokračovala, mohly být poškozeny, řekla. Podle Tymošenkové bylo pro Ukrajinu i Evropu nepřijatelné, aby přerušení dodávek plynu lidem v EU pokračovalo.

Podle příznivců Julie Tymošenkové je celý proces pouze použitím práva k likvidaci politického oponenta. Podobný názor má i Evropská unie a řada členských států. Sama Tymošenková legitimitu soudu neuznává a tvrdí, že rozsudek byl napsán již předem. Kyjevský soud v pátek zamítl její propuštění na kauci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek