Madrid hostí setkání mladých katolíků

17.08.2011
čtk

Mší na rozlehlém náměstí Cibeles včera v Madridu začaly církevní Světové dny mládeže, na nichž se čeká až milion mladých katolíků z celého světa. Od čtvrtka do neděle, kdy končí, se jich zúčastní i papež Benedikt XVI.

Zahajovací mši sloužil madridský arcibiskup kardinál Antonio María Rouco Varela a spolu s ním 800 církevních hodnostářů a 8000 kněží. Účastnilo se jí půl milionu lidí. Mše byla věnována Janu Pavlu II., který v roce 1985 tradici Světových dnů mládeže založil. Na počest tohoto papeže, který zemřel v roce 2005 a už letos byl prohlášen za blahoslaveného, byl na pultíku s evangeliem umístěn relikviář s kapkou jeho krve.

Mladí poutníci zaplavili Madrid už během víkendu a změnili ho, jak napsala agentura AFP, v mnohojazyčnou a mnohobarevnou babylonskou věž. Oficiálně je jich na světové setkání zapsáno 450.000 ze 193 zemí. Přijet mají také asi 3000 Čechů.

Mnozí účastníci věnovali úterek prohlídce španělské metropole, ale mnoho jich také využilo příležitosti se vyzpovídat v některé ze 200 improvizovaných zpovědnic postavených v parku Retiro. Setkání se pořádá už po šestadvacáté. Vyvrcholí v neděli mší, kterou bude na základně Cuatro Vientos sloužit papež.

Madrid účastníky přivítal ve velkém, ale ozvalo se také množství kritik údajné nákladnosti celé akce, pořádané navíc v době, kdy Španělsko prožívá hlubokou hospodářskou krizi. Pořadatelé ale tvrdí, že akce se bohatě zaplatí sama.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek