MŠMT zaplatí příspěvky do Evropské kosmické agentury

18.08.2011
čtk

Povinné příspěvky plynoucí z členství České republiky v Evropské kosmické agentuře (ESA) zaplatí ministerstvo školství. Vláda na zasedání schválila návrh ministerstva dopravy, které navrhovalo, aby závazky za letošní a příští rok ze svého rozpočtu hradil resort školství.

Ministerstvo školství má prostředky určené speciálně pro hrazení poplatků na svých účtech, uvedl vládní zmocněnec pro vesmírný program Galileo Karel Dobeš. Zbývalo jen vytvořit nástroj, který by ministerstvu školství umožnil platbu provést. Roční výše těchto příspěvků se podle něj pohybuje ve výši deseti milionů eur.

Platit povinný poplatek Česku ukládá členství v ESA, jejímž členem se ČR stala na konci roku 2008. K úhradě příspěvku se v minulosti zavázalo jak ministerstvo školství, tak ministerstvo dopravy. To ale už dříve nedokázalo ze svých prostředků svoji část závazku uhradit.

Vlády členských zemí se mimo jiné zavazují k účasti na volitelných programech ESA. Do konce dubna příštího roku má vláda rozhodnout o způsobu určování české účasti ve volitelných programech. Zapojení do těchto programů by mělo odpovídat strategickým zájmům České republiky s důrazem na posilování konkurenceschopnosti země v oblasti technologií a inovací.

Evropská kosmická agentura existuje od roku 1975. V současné době sdružuje celkem osmnáct evropských zemí, které se v rámci svých možností podílejí na vývoji kosmických technologií a průzkumu vesmíru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek