Nein, říkají němečtí ekonomové eurobondům

18.08.2011
Euroskop

Konsolidace unijního dluhu formou eurobondů bude katastrofou pro Německo i pro euro, shodují se spolkoví ekonomové na portálu EurActiv.

Podle expertů by eurobondy výrazně zvýšily německé závazky v dluhové krizi. Eurobondy nabízí postiženým zemím krátkou úlevu, ale z dlouhodobého hlediska vedou ke katastrofě, protože vytvářejí podmínky pro ještě větší dluhy, říká Ansgar Belke, hlavní ekonom Institutu pro ekonomický výzkum a člen panelu měnových poradců Evropského parlamentu.

Eurobondy stojí SRN 47 miliard ročně

Belkeho hledisko se shoduje s názory spolkové vlády. Ministr financí Wolfgang Schäuble opakovaně zdůraznil, že eurobondy bez fiskální unie nepřichází v úvahu. Také kancléřka Angela Merkelová připustila existenci společných dluhopisů pouze v případě společné hospodářské správy, která sjednotí dluhový strop i sankce.

Podle odhadů německého institut Ifo by tamní daňoví poplatníci zaplatili za eurobondy až 47 miliard eur ročně. Ústav připouští, že hodnota je založena na bezprecedentní situaci, ale opakuje, že německé daňové zatížení se s eurobondy zvýší. Odpovědnost daňových poplatníků za výdaje jiných zemí se může stát jedem Evropské unie, varuje Belke. Přiklání se tak k hledisku, že dluhopisy diskriminují země se zdravým účetnictvím, aby platily stejné úrokové sazby, jako zadlužené státy.

Dluhopisy červené a modré

Aby snížil diskriminaci dobrých hospodářů, přišel měnový komisař Oli Rehn s nápadem rozdílných úrokových sazeb dluhopisů podle zadluženosti států. Ekonom unijního think-tanku Bruegel Jakob von Weiszäcker navrhuje model modrých a červených bondů. Zatímco modré by sloužily ke splacení dluhu do 60 procent HDP, červené eurobondy pro financování vyššího deficitu by se prodávaly za sankční sazbu.

Ačkoli Belke důrazně varuje před transferovou unií, kde by bohatší státy eurozóny převzaly závazky chudších zemí, řada pozorovatelů tvrdí, že k tomu už beztak došlo, když Evropský fond stability (EFSF) de facto přijal řecké, irské a za nedlouho také portugalské dluhy. Německý daňový poplatník nese pod hlavičkou EFSF většinu evropského dluhu už dnes, řekl Bruegel v německém rozhlase. Příspěvky do fondu jsou stejné, jako do ECB, kde má Německo největší podíl. Transferová unie už tedy dávno existuje, vysvětlil ojedinělý německý zastánce eurobondů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek