NERV se zaměří na eurozónu a rozpočet EU

18.08.2011
čtk

Národní ekonomická rada vlády (NERV) se hodlá více zaměřit na dluhovou krizi v eurozóně nebo nový rozpočet Evropské unie na roky 2014 až 2020. Uvádí to výroční zpráva NERV, kterou představil premiér Petr Nečas. Šest pracovních skupin, v rámci kterých jednotliví členové rady dosud pracovali, ustoupí do pozadí a rada bude pracovat více jako celek.

V případě dluhových problémů eurozóny se NERV bude zabývat jejími dopady na tuzemsku ekonomiku a veřejné rozpočty. Jedním z takových kanálů může být například pokles naší exportní výkonnosti a negativní dopady na trh práce, uvádí výroční zpráva NERV.

K řešení jednotlivých nových témat ale také vzniknou konkrétní ad-hoc skupiny. Garantem pracovní skupiny pro dluhové problémy bude Vladimír Dlouhý, garantem skupiny pro rozpočet EU bude Petr Zahradník. Skupiny by měly prezentovat své závěry v průběhu září a října.

K tuzemským ekonomickým problémům NERV vydal v uplynulém roce již svá doporučení. Zveřejnil například doporučení pro boj s korupcí, s reformou veřejných financí, důchodů, zdravotnictví nebo Rámec strategie konkurenceschopnosti ČR. Doporučení členů NERV budou i nadále sloužit vládě v její exekutivní roli i v roli navrhovatele změn, uvedl Nečas.

Zároveň upozornil, že velmi často se návrhy NERV neshodovaly s návrhy vlády. I přesto ty podněty jsou nesmírně užitečné, dodal Nečas. Rady a doporučení NERV podle něj odstartovaly řadu odborných diskuzí a vrátily tak problematiku veřejných financí nebo zdravotnictví z politické zpět do odborné roviny. To je již přidaná hodnota sama o sobě, uvedl premiér.

NERV byla ustavena v lednu 2009 jako odborný poradní a konzultační orgán tehdejší vlády premiéra Mirka Topolánka. Úkolem rady bylo hledání a návrhy receptů směřujících k udržení a zrychlení ekonomického růstu Česka. Současná vláda Petra Nečase začátkem loňského srpna činnost NERV obnovila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek