Schäuble: Eurozóna není připravena delegovat vládu na Brusel

22.08.2011
čtk

Eurozóna není zatím připravena na to, aby delegovala pravomoci na Brusel a vzdala se rozhodování v ekonomických záležitostech. Nedělníku Welt am Sonntag to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Myšlenku jedné ekonomické vlády před pár dny nastínil francouzský prezident Nicolas Sarkozy na schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Jako soukromá osoba už by Wolfgang Schäuble byl připraven. Nemám žádný problém s myšlenkou, aby zde byl jeden evropský ministr financí. Jako (německý) ministr financí ale říkám: naším úkolem tady a teď je problémy řešit co nejrychleji a na základě platných smluv, řekl Schäuble.

Většina členských zemí ještě není úplně připravena akceptovat nezbytná omezení národní suverenity. Věřte ale, že ten problém lze řešit, řekl v rozhovoru s nedělníkem Schäuble.

K otázce společných evropských dluhopisů Schäuble v sobotu řekl, že pokud by byly zavedeny, muselo by to být až ve chvíli, kdy bude existovat jednotná fiskální i rozpočtová politika. Jinak by podle něj hrozilo, že ve výsledku eurozóna vytvoří vysokou inflaci a destabilizuje celý ekonomický blok. Cílem současných snah je přitom dosáhnout v eurozóně dlouhodobé stability.

Německý ministr se má v úterý v Paříži setkat se svým francouzským protějškem Françoisem Baroinem a projednat s ním finanční zdraví Evropy, včetně návrhu na zlepšení. Hovořit se má také o navrhované dani z finančních transakcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek