Moody´s: dohoda Řecka a Finska může vést k bankrotu

23.08.2011
čtk

Požadavky některých zemí Evropské unie na peněžní záruky Řecka za poskytnutí finanční pomoci mohou zbrzdit uvolnění nových peněz natolik, že to může vést až k vyhlášení platební neschopnosti země. Uvádí to ratingová agentura Moody´s.

Řecko se minulý měsíc s šéfy zemí eurozóny dohodlo na novém záchranném balíku, který by měl pokrýt jeho potřeby do poloviny roku 2014. Finsko si však za svůj souhlas vymínilo bilaterální dohodu, v níž si od Řecka zajistilo složení peněžní záruky. Téhož se nyní domáhají Rakousko, Nizozemsko, Slovensko a Slovinsko.

Dohoda mezi Řeckem a Finskem, která je sama o sobě malá, nabývá mnohem většího významu. Vyžadování dalších takových dohod by mohlo vést k odložení příští tranše finanční podpory Řecku a vést k jeho platební neschopnosti, uvedla Moody´s.

Agentura nyní hodnotí schopnost Řecka splácet dluhy známkou Ca. To je už jen jeden stupeň nad známkou konstatující platební neschopnost. Podle červencové dohody by mělo Řecko příští měsíc dostat z nové úvěrové dohody osm miliard eur.

Moody´s uvedla, že vyžadování záruk ukazuje u některých zemí EU na nedostatek ochoty dál podporovat Řecko a vrhají otazníky nad celým plánem finanční podpory. Hluboká trhlina mezi zdánlivě jednotnými zeměmi eurozóny, kterou takové požadavky prokazují, vytváří další obavy z podmíněné a vyvíjející se povahy nynějšího mechanismu finanční podpory, konstatovala Moody´s.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek