EU připravuje odblokování libyjských účtů

24.08.2011
čtk

Evropská unie je připravena uvolnit libyjská aktiva v okamžiku, kdy k tomu OSN vydá svůj souhlas. V Bruselu to v úterý oznámila šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Libyjská přechodná vláda podle ní bude potřebovat fondy pro výplaty zaměstnanců státního sektoru, zásobování obyvatelstva a oživení ekonomiky. O uvolnění libyjských aktiv Ashtonová hovořila se zástupci všech 27 unijních zemí, s vůdcem libyjské Přechodné národní rady Mustafou Džalílem a s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem.

K uvolnění zablokovaných účtu včera vyzval i šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu. K rebelům se musí rychle dostat peníze, řekl Davutoglu na společné tiskové konferenci s šéfem vzbouřenecké Přechodné národní rady Mustafou Džalílem. Ze zablokovaných účtů by měly být uvolněny do konce muslimského postního měsíce ramadánu, dodal.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle požaduje, aby uvolnění peněz na obnovu Libye měla obstarala nová rezoluce RB OSN. Podle nás by tato rezoluce Rady bezpečnosti měla být přijata co nejrychleji, řekl podle agentury AP v Berlíně.

O konci sankcí rozhodnou jednotlivé státy EU

Unijní komisařka Ashtonová neupřesnila, zda EU odvolá své protilibyjské sankce dřív, než bude Kaddáfí oficiálně odstraněn od moci. Podle vysoké představitelky EU bude ale odblokování sankcí záležitostí individuálního rozhodování každé členské země. Ashtonová oznámila, že EU otevře v Libyi své diplomatické zastoupení v okamžiku, kdy to bude považovat za bezpečné.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy včera telefonicky hovořil s prezidentem USA Barackem Obamou a oba politici se shodli, že Kaddáfího konec je nevyhnutelný a blízký. Podle sdělení Sarkozyho kanceláře bude NATO dál poskytovat povstalcům pomoc, dokud se Kaddáfího jednotky nevzdají. Francie i USA podpořily návrhy na brzké svolání mezinárodní konference do Paříže, která by měla dohodnout kroky k obnově válkou poničené Libye.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek