Krize eura způsobila stávku i ve Švýcarsku

25.08.2011
Euroskop

Investoři se v nejisté době dluhové krize vrhli na stabilní frank a strmý růst jeho kurzu prodražuje švýcarské výrobky. Posilování franku vůči euru děsí vývozce i turistický průmysl. Výrobce luxusních hodinek Sycrilor dokonce přistoupil na drastické opatření – navázal mzdy na kurz eura. Zaměstnanci, kterým hrozí propad mzdy až o 30 procent, se odhodlali ke stávce.

Protest trval pouze hodinu. Podle švýcarské tiskové agentury SDA ale dal jasný signál, že zaměstnanci firmy Sycrilor se s navázáním platů na klesající kurz eura nechtějí smířit. Obchodní ředitel firmy Marc Epstein se pro SDA vyjádřil, že je ochotný s odbory dále vyjednávat.

Vedení firmy oznámilo na konci července zaměstnancům, že budou dostávat mzdy vypočtené na základě kurzu eura. Kvůli silnému kurzu franku to podle odborové organizace Unia způsobí pokles výdělku až o 30 procent.

Vůči euru švýcarská měna letos posílila o pětinu. To postihlo firmy zaměřené na export a i další manažeři proto zvažují následovat příklad Sycriloru a navázat mzdy na kurz eura.

Na silný frank si kromě vývozců stěžuje i turistický průmysl. „Obrat klesl o pět procent, posteskl si Jürg Schmid ze Svazu švýcarského turismu. A hrozí, že zimní sezóna bude postižena ještě výrazněji, protože turistickému sektoru nyní pomáhají dlouhodobě zarezervované pobyty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek