Ministři zemědělství V4 chtějí přehodnotit dorovnávání plateb

25.08.2011
čtk

Ministři zemědělství zemí V4, spolu s kolegy z Rumunska, Slovinska a Bulharska vyzvali Evropskou komisi, aby přehodnotila způsob dorovnání přímých plateb, který navrhuje od roku 2012. Po podpisu společné deklarace to v Českých Budějovicích novinářům řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Podle návrhu Komise mají být přímé platby ve starých i nových členských zemích od roku 2012 vyrovnané. Rozdíly ale přesto zůstanou. Od příštího roku se přímé platby (tzv. top-upy) ve starých členských státech EU sníží o deset procent, které budou převedeny na rozvoj venkova. Nové země, které omezí národní doplňkové platby, ale protestují proti tomu, že těchto deset procent na rozvoj venkova nedostanou.

Evropská komise chce porušit princip, který fungoval doteď, a novým členským státům odebrat možnost dorovnání přímých plateb tzv. top-upy. Namísto toho chce pro případné dorovnání nastavit strop ve výši 500 eur na podnik. Možnost podpory českým zemědělcům by se proto snížila o stovky milionů korun. Vnímáme to jako další podvázání konkurenceschopnosti nových členských států vnějším byrokratickým zásahem, uvedl ministr Fuksa.

Podle něj úprava přímých plateb v roce 2012 omezuje konkurenceschopnost nových členských států. Budeme dále o tomto bodu diskutovat na našem příštím zasedání v Polsku, řekl. Deklarace také obsahuje stanovisko dnešních účastníků k zásadám rovného přístupu ke starším a novějším členským zemím a k férové konkurenci na jednotném trhu Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek