Cesta z krize podle nobelisty Roubiniho

26.08.2011
Euroskop

Fiskální politika je v eurozóně i ve Velké Británii brzdou hospodářského růstu, tvrdí nositel Nobelovi ceny Nouriel Roubini ve čtvrtečním vydání deníku Handelsblatt. A i možnosti měnové politiky se podle něj při krizi již vyčerpaly. Jako řešení ekonomických problémů navrhuje nastolit novou rovnováhu mezi trhy a veřejným sektorem. K ní by mělo pomoci vytvoření nových pracovních míst, mimo jiné pomocí silnějšího progresivního zdanění.

Dluhová krize již dostihla Itálii a Španělsko a roste finanční tlak na Francii. Pokud prvně jmenované státy ztratí přístup k půjčování na trzích, budou rezervy záchranného fondu vyčerpány na konci roku nejpozději na začátku příštího roku. Záchranný fond bude muset být ztrojnásoben, nebo dojde k noční můře Německa – nucené řízené restrukturalizaci italských a španělských dluhů, tvrdí Roubini.

Měl Karel Marx pravdu?

Ačkoliv proces oddlužení teprve začal, budou podle Roubiniho sestřihy dluhů nezbytné, v případě, že se zemím nepodaří dluhové zátěže zbavit prostřednictví hospodářského růstu, úspor, nebo inflace. Zdá se, jakoby Karel Marx měl částečně pravdu, když tvrdil, že globalizace, zběsilí finančníci a přerozdělování příjmů a bohatství od práce směrem ke kapitálu povede k sebedestrukci kapitalismu, nadnesl kontroverzní tvrzení nobelista.

V současnosti firmy redukují počet pracovních míst, protože poptávka není dostatečná. Jenomže rušení pracovních míst vede k snížení příjmů, poklesu konečné poptávky a nárůstu nerovností, ilustruje svou tezi Roubini.

Návrat k rovnováze

Tržní ekonomiky se podle něj musí vrátit ke správné rovnováze mezi trhy a poskytování veřejných statků. V současnosti znamená vhodná rovnováha vytvoření pracovních míst, částečně prostřednictvím dodatečných daňových pobídek, které se zaměří na produktivní investice a infrastrukturu.

To bude podle Roubiniho vyžadovat silnější progresivní zdanění, více krátkodobých daňových pobídek při střednědobé a dlouhodobé rozpočtové disciplíně a podporu od měnových úřadů jako poskytovatelů úvěrů poslední instance, které zabrání zničujícím bankovním bouřím. Dále podle něj bude nutné snížení dluhové zátěže nesolventních rozpočtů a přísnější dohled a regulace zběsilých finančních systémů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek