Bude islandský expremiér odsouzen za finanční krizi?

05.09.2011
čtk

Na Islandu dnes podle agentury AFP začalo hlavní přelíčení soudního procesu s bývalým konzervativním premiérem Geirem Haardem, který je podle obžaloby odpovědný za zhroucení finančního systému v zemi v roce 2008. Čelí obvinění ze zanedbání povinností, neboť navzdory alarmujícím informacím o hrozícím krachu největších islandských bank údajně nic nepodnikl. Za to mu hrozí až dva roky vězení.

Šedesátiletý Haarde, který stál v čele islandské vlády od června 2006 do února 2009, označil proces za „frašku“ zosnovanou jeho politickými nepřáteli. Agentuře AFP po internetu sdělil, že jeho advokáti navrhnou, aby bylo upuštěno od trestního stíhání.

„Zachránili jsme zemi před bankrotem,“ řekl Haarde. Vyjádřil přesvědčení, že státní pomoc islandským bankám, které v roce 2008 zkrachovaly, by poškodila hospodářství země ještě více, než se nakonec stalo. „Museli jsme je opustit,“ dodal.

Haarde je jediným islandským politikem, který se musí hájit před soudem kvůli své případné odpovědnosti za vývoj v době finanční krize, která vedla ke krachu velkých místních bank. První stání s přečtením obžaloby se uskutečnilo v červnu, nyní začalo hlavní přelíčení. Termín vynesení rozsudku stanoven nebyl.

Spor s Británií a Nizozemím pokračuje

Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson v neděli obvinil evropské partnery, že si od Islandu vynucovali garance pro úhradu peněz zahraničních klientů zkrachovalé islandské internetové banky Icesave. Oživil tak podle agentury Reuters spor Islandu s Británií a Nizozemskem, jejichž občané měli v islandské bance své peníze.

Icesave patřila společnosti Landsbanki, tedy jedné ze tří velkých islandských bank, které v roce 2008 zkrachovaly. Peníze v Icesave měli uloženy také Britové a Nizozemci. Těm ztracené vklady vyplatily jejich vlády, které pak začaly peníze vymáhat od Islandu.

Islandská vláda nejprve přistoupila na proplacení ztracených vkladů, ale dohodu Islanďané v dubnovém referendu odmítli. Islandská vláda nyní podle Reuters odmítá náhrady škod Britům a Nizozemcům garantovat s tím, že majetek zkrachovalé banky stačí k pokrytí vkladů klientů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek