S&P: Eurobond by dostal rating nejslabší země

05.09.2011
čtk

Společný dluhopis zemí eurozóny by dostal úvěrový rating nejslabší země bloku, to znamená řeckou známku CC, těsně nad úrovní platební neschopnosti. Řekl to v sobotu na ekonomickém fóru v rakouském Alpbachu šéf divize evropských ratingů mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor’s Moritz Kraemer. Dodal, že rating nejslabšího člena by měl dluhopis v případě, že by za něj ručily podle svého podílu na ekonomice všechny země eura.

O společném eurobondu jako vhodném nástroji řešení dluhové krize Řecka a dalších ohrožených zemí politici zatím jen uvažují. Šéfové vlád Německa a Francie jeho myšlenku na poslední společné schůzce odmítli.

Kraemer dosavadní diskuse o společném dluhopisu chápe tak, že by byl strukturován podobně jako německé jumbo bondy, k jejichž emisím se spojují jednotlivé spolkové země a každá ručí za svůj podíl.

Pokud bude eurobond strukturován takto, pak je podle naších kritérií odpověď jednoduchá. Jestliže máme dluhopis, kde Německo garantuje 27 procent, Francie 20 procent a Řecko dvě procenta, pak bude rating dluhopisu CC, což je rating Řecka, řekl Kraemer podle agentury Reuters.

Kraemer připustil, že společný dluhopis by se dal strukturovat jinak, například tak, aby za něj ručily jen některé země. Dodal ale, že jeho agentura o této záležitosti s EU nijak nejedná, protože by to znamenalo konflikt zájmů.

S&P v červenci snížila řecký rating o dva stupně na CC, což je kousek od nejnižší známky, kdy je ještě země schopna platit dluhy. Vysvětlila to stejně jako před ní další dvě velké ratingové agentury Fitch a Moody’s tak, že restrukturalizace části řeckých dluhů u soukromých investorů, jak se na ní dohodla Evropská unie, by zakládala situaci částečné platební neschopnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek