Eurokrize dusí čínský boom

06.09.2011
Euroskop

Kvůli dluhové krizi v Evropě a oslabení globální ekonomiky očekávají pro příští rok ekonomické zpomalení i čínští státní ekonomové.

Druhé největší ekonomice světa dělá dluhová krize v Evropě vrásky. „Poškodilo to celosvětovou důvěru a zasloužilo se o kolísání na globálních trzích, řekl o evropských problémech hlavní analytik pekingského státního devizového dohledu Huang Guobo.

Čínská prosperita závisí na exportech a Evropa je největším odběratelem zboží „made in China. Přitom ještě v červenci čínské vývozy dosahovaly rekordní úrovně. Obchodní přebytky oproti dovozům byly 22,2 miliard eur.

Poprvé od roku 2001 spadl odhad růstu čínského HDP v příštím roce pod devět procent, upozornil Huang Guobo. Není prvním ekonomem, který předpovídá zpomalení čínského boomu, jeho vyjádření je však podle agentury Reuters signálem, že v Pekingu posiluje názor, že růst druhé největší ekonomiky se zmírňuje.

Také analytik pracující pro Komisi pro čínský národní rozvoj a reformu Wang Jian se pro místní média o víkendu vyjádřil, že v první polovině 2012 by mohl čínský růst HDP spadnout pod úroveň osmi procent. Stále to však ve srovnání s Evropou představuje závratné číslo.

I pokud se prognózy naplní, bude Peking stále plnit schválené cíle. Pětiletý plán do roku 2015 dovoluje roční růst HDP alespoň sedm procent. Výhled na hospodářské zpomalení asijského obra ale netěší zbytek světa. Čínský růst podpíral při finanční krizi celosvětovou ekonomiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek