Lobby: Solární energie v EU se vyplatí v roce 2020

07.09.2011
Euroskop

Za deset let může evropská solární energie cenově konkurovat konvenčním zdrojům. Ve svém včerejším prohlášení to uvádí Evropská asociace fotovoltaického průmyslu (EPIA).

Asociace monitorovala pět hlavních trhů v Německu, Itálii, Francii, Španělsku a ve Velké Británii. Zpráva uvádí, že zejména v italských regionech může solární energie srovnat krok s neobnovitelnými zdroji už roce 2013.

Náklady na výrobu solární energie se mohou snížit ze současných 0,16 až 0,35 euro za kilowatthodinu (kwh) na 0,08-0,18 euro v roce 2020, v závislosti na velikosti solárního systému a stupni záření, píše se v pondělní zprávě EPIA. Pro srovnání, výroba jedné kwh z uhlí stála Německo v loňském roce 0.9 euro (podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, OECD).

Do roku 2020 chce Evropská unie navýšit podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu o 20%. Německo, kde tyto zdroje v současnosti tvoří zhruba pětinu celkového objemu, má ve stejném roce dosáhnout podílu 35%.

Fotovoltaický průmysl je v současnosti stále závislý na státní podpoře výkupní ceny. Pobídka, která má motivovat výrobce energie, je pak připsána na účet spotřebitele. V posledních letech však vlády podporu snižují a producenty tak nutí, aby energii zlevnili. Zpráva EPIA zdůrazňuje, že tato politika už poškodila řadu solárních společností, především v Německu (výrobci Conergy, Q-Cells a Solon).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek