Maďarsko hledá 100 miliard forintů

07.09.2011
Euroskop

Maďarsko snížilo odhady svého hospodářského růstu. Podle ministra hospodářství György Matolcsyho letos růst HDP dosáhne 1,8 procent, odhad na rok 2012 je ještě o desetinu menší. Původní plány premiéra Viktora Orbána počítaly s růstem více než 3 procenta. V rozpočtu tak vznikne „díra“ 100 miliard forintů.

Maďarská vláda plánuje zvýšit zdanění hazardu, alkoholu, tabáku a nafty. Premiér Viktor Orbán hodlá také zefektivnit výběr DPH a více šetřit ve veřejných výdajích. Vláda chce i přes nepříznivý vývoj ekonomiky udržet rozpočtový schodek v rámci maastrichtských kriterií EU.

Letos v březnu maďarská vláda přijala tzv. Széll Kálmánův plán, který shrnuje strukturální reformy pro roky 2011-2014.

Snížení zadlužení o čtyři procenta

Orbán hodlá pokračovat i ve snižování státního dluhu, který nyní dosahuje 77 procent HDP. Maďarsko v říjnu a listopadu zaplatí dvě větší půjčky, čímž sníží zadlužení o čtyři procenta.

Během příštích dvou měsíců splatíme asi čtyři miliardy eur, aniž bychom si brali nové úvěry, protože dluhy jsou naším nepřítelem číslo jedna, řekl Orbán. Tři miliardy eur vezme vláda z devizových rezerv a jednu miliardu ze soukromých penzijních fondů, které loni zestátnila.

Orbán již dříve oznámil, že chce zadlužení země snížit do konce roku 2012 pod 70 procent HDP a do konce roku 2014 až k 60 procentům HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek