Švýcaři šokovali. Tvrdě zakročili proti silnému franku

07.09.2011
Euroskop

Švýcarská centrální banka v úterý šokovala trhy, když se rozhodla intervenovat proti silnému franku a stanovila minimální kurz vůči euru na 1,20 švýcarských franků (CHF). Informuje o tom agentura Reuters.

„Současná situace akutně ohrožuje naše hospodářství a pracovní trh. Nese v sobě riziko recese stejně jako deflačního vývoje, komentoval agentuře Reuters rozhodnutí guvernér švýcarské centrální banky (SNB) Phillip Hildebrand. „SNB bude prosazovat tento minimální směnný kurz (1,20 CHF vůči euru) s maximálním odhodláním a je připravena nakupovat zahraniční měnu v neomezeném množství, dodal.

Švýcaři mají hluboké kapsy, kurz udrží

V době dluhové krize v Evropě a potíží americké ekonomiky se investoři obraceli k švýcarskému franku jako k bezpečné měně. Jeho rostoucí kurz ale způsoboval potíže švýcarským exportérům i turistickému ruchu. 9. srpna byla švýcarská měna dokonce blízko paritě vůči euru. Krok SNB vedl k jejímu okamžitému oslabení. Vůči euru i dolaru klesl kurz franku přibližně o 8,5 procent.

Podle Financial Times se jedná o jednu z nejdramatičtějších intervencí na měnových trzích v posledních desetiletích. Přestože švýcarská ekonomika představuje pouze 0,8 procent světového HDP, vliv švýcarské měny a centrální banky vysoko přesahuje švýcarskou hospodářskou sílu.

Analytici očekávají, že centrální banka může kurz franku dlouhodobě udržet pod kontrolou díky možnosti tisknout nové bankovky. „Protože kapsy SNB jsou dost hluboké, měla by být v udržování stanoveného kurzu úspěšná, vyjádřila se pro Reuters ekonomka Commerzbank Ulrike Rondorfová.

Komu intervence pomůže a komu uškodí?

Nicméně měnová intervence může vést k výraznému nárůstu inflace. Švýcarská centrální banka se k obdobnému kroku odhodlala v roce 1978 v době ropné krize, kdy stanovila pevný kurz franku k německé marce. Podařilo se jí svůj cíl splnit, cenou za to ale byl nárůst cenové hladiny.

Oslabení franku ovlivní i vývoj krize eurozóny. Analytici poukazují na to, že SNB bude nakoupená eura proměňovat za cenné papíry. Pravděpodobně se přitom bude soustředit na ty oceněné nejlepším ratingem AAA, čímž může přispět k rozšíření propasti mezi výnosy z bezpečných německých dluhopisů a rizikových dluhopisů například Itálie. Tomu se snaží Evropská centrální banka zabránit nákupem dluhopisů periferních zemí eurozóny, což se jí nyní může prodražit.

Rozhodnutí švýcarské centrální banky ale pomůže mnoha věřitelům v Polsku a Maďarsku, kteří preferovali hypoteční úvěry ve francích s nižšími úroky, než měly úvěry v domácí měně. Strmý růst kurzu švýcarského franku v posledních týdnech prodražil splácení hypoték až o třetinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek