Západní firmy získají polovinu South Streamu

07.09.2011
Euroskop

Šéf ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller oznámil, že polovinu akcií v projektu plynovodu South Stream získají tři západoevropské energetické společnosti. Dohodu podepíší 16. září v ruském Soči, napsala agentura RIA-Novosti.

Italská ENI získá ve společném podniku 20 procent, francouzská Électricité de France (EDF) a německý Witershall si rozdělí 15 procent. Plynovod South Stream má začít podle ruských plánů fungovat v roce 2015. Ročně má přepravit 63 miliard kubíků plynu.

South Stream je konkurenčním projektem k plynovodu Nabucco, který podporuje EU. Podobně jako projekt Nord Stream obchází tradiční tranzitní země Ukrajinu a Bělorusko.

Putin napustil Nord Stream

Rusko v úterý slavnostně zahájilo napouštění technologického plynu do prvních částí Nord Streamu. Plyn má prověřit těsnost a tlakovou odolnost potrubí. První zemní plyn určený pro cílové zákazníky začne potrubím proudit na podzim.

Tímto končí exkluzivní postavení Ukrajiny jako tranzitní země pro ruský plyn do západní Evropy, prohlásil ruský premiér Vladimir Putin.

U kompresorové stanice Portovaja stál vedle Putina také bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Ten, ještě jako kancléř, s Putinem dohodu o Nord Streamu v roce 2005 uzavíral. Hned poté se stal předsedou řídícího výboru stejnojmenné rusko-německé společnosti.


Oficiální stránky obou ruských projektů

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek