Čína nepustila zástupkyni EU na lidskoprávní fórum v Pekingu

09.09.2011
čtk

Čína odmítla udělit vízum zástupkyni Evropské unie, která se měla tento týden v Pekingu zúčastnit semináře EU-Čína o dodržování lidských práv. Evropská unie vyjádřila nad rozhodnutím čínských úřadů „hluboké politování“.

Úřad EU v Pekingu nesdělil jméno činitelky, které se zákaz týká, ale organizace Human Rights in China (HRIC) se sídlem v New Yorku uvedla, že jedna z jejích členek pozvaných na akci Evropskou unií nedostala na poslední chvíli vízum.

Čínské ministerstvo zahraničí podle zmíněné organizace sdělilo, že čínská diplomacie považuje HRIC za protičínskou skupinu, jejíž účast na semináři je naprosto nepřijatelná. Peking se v posledních letech snaží zmírnit kritiku ze strany Západu ohledně porušování lidských práv v Číně pořádáním podobných diskusí za zavřenými dveřmi.

Mrzí nás, že jsme byli vyloučeni z této výměny názorů, zvlášť proto, že jedním z témat semináře byla technologie a lidská práva, se kterým má HRIC jisté zkušenosti, konstatovala výkonná ředitelka HRIC Sharon Homová. Ale starosti nám dělá hlavně fakt, že čínské úřady označují jakékoli nezávislé hlasy jako ‚protičínské‘, dodala.

Komunistická vláda v Pekingu je obviňována, že omezuje svobodu projevu, politickou opozici a náboženské svobody. Peking kritiky odmítá s tím, že všechna jeho opatření jsou v souladu s ústavou a jejich cílem je udržení sociální stability v zemi, která je domovem 1,3 miliardy lidí.

Dvoudenní seminář EU-Čína, kterého se zúčastnilo více než 50 evropských a čínských expertů, skončil ve středu a jeho tématy byly kromě jiného drogová politika a lidská práva a technologie a lidská práva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek