Berlín prý nechá Řecko zbankrotovat

12.09.2011
Euroskop

Německu došla trpělivost. Ministr financí Wolfgang Schäuble je prý připravený nechat Řecko zbankrotovat. Informuje o tom německý deník Handelsblatt.

„Athény svým partnerům v eurozóně vždy mnoho naslibovaly, aby získaly další splátku záchranného úvěru, avšak sliby nikdy nesplnily,“ stojí podle deníku Handelsblatt v dokumentu ministerstva financí. Proto se úřad vážně připravuje na to, že další peníze Řecko nedostane.

V německém ministerstvu financí prý intenzivně pracují na plánu řeckého bankrotu, který by přinesl co nejméně škod. Hlavní role při něm má připadnout dočasnému záchrannému fondu eurozóny EFSF. Pomocí nových nástrojů, které mu přiřkli politici na summitu 21. července, by měl fond zabránit řetězové reakci vyvolané pádem země.

Ministr Rössler prolomil tabu

„Kvůli stabilizaci eura nesmíme ani krátkodobě vylučovat žádné možnosti. K tomu patří i řízený bankrot Řecka, pokud k němu budou k dispozici nezbytné instrumenty,“ napsal pro deník Welt ministr hospodářství Phillip Rössler. Poprvé se tím pro bankrot Řecka veřejně vyslovil i člen berlínské vlády.

„V zemích jako Řecko nedošlo dodnes k dostatečným konsolidačním snahám. To podemílá důvěru lidí i trhů ve společnou měnu, píše Rössler. „Řecká vláda musí vědět, že plánovanou pomoc podmíníme tím, že se Řecko samo bude angažovaně reformovat, dodává.

Hospodářství se propadá stále rychleji

Řecká vláda se vyhlášení nesolventnosti brání. Ale hospodářské údaje jdou proti jejímu úsilí. Recese zemi zasáhla silněji, než analytici očekávali. Podle nedávné předpovědi přesáhne propad HDP za rok 2011 pět procent. Hospodářský pokles s sebou nese nižší výběr daní a vyšší výdaje na sociální dávky.

Zemi se proto nedaří plnit podmínky stanovené EU a Mezinárodním měnovým fondem za poskytnutí úvěru. Vyplacení třetí tranše pomoci ve výši osm miliard eur je tedy nejisté. Protože si Řecko již nemůže půjčovat za přijatelných podmínek na finančních trzích, vážně by mu v případě výpadku příjmů ze záchranného úvěru hrozila platební neschopnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek