ECB před Starkovou rezignací zrychlila nákup státních dluhopisů

13.09.2011
čtk

Evropská centrální banka (ECB) nakoupila v týdnu od 1. do 7. září státní dluhopisy zadlužených zemí eurozóny za 14 miliard eur. Je to víc než se očekávalo. Banka urychlila nákupy těsně před rezignací člena své výkonné rady Jürgena Starka. ECB nakupuje dluhopisy již více než rok. Za tu dobu za ně utratila asi 143 miliard eur.

ECB o týden dříve na nákup dluhopisů vynaložila 13,3 miliardy eur. Většina analyticků čekala, že v dalším týdnu nákupy omezí na zhruba deset miliard eur.

V průběhu minulého týdne neskončila platnost žádného z dříve nakoupených dluhopisů. Tak jako obvykle ECB v úterý provedla takzvanou sterilizační operaci, v jejímž rámci neutralizuje tlak na růst inflace, který nákupem dluhopisů vzniká.

Stark na funkci v radě rezignoval v pátek a jeho rozhodnutí bylo pro finanční trhy naprosto šokující. Němci nákupy státních dluhopisů ze strany ECB sice kritizují už dlouho, nikdo ale neočekával, že jejich odpor povede dalšího zástupce Německa k tomu, že ECB opustí.

ECB Starkovu rezignaci zdůvodnila osobními důvody, zdroje agentury Reuters nicméně uvedly, že za Starkovým odchodem je právě jeho nesouhlas s dalšími nákupy státních dluhopisů. Ze stejného důvodu v únoru rezignoval i další Němec, Axel Weber. Ten je šéfem německé centrální banky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek