EU vydá dluhopisy na financování pomoci Portugalsku

13.09.2011
čtk

Evropská unie tento týden vydá nové 10leté dluhopisy. Z jejich výnosu bude financovat pomoc Portugalsku. Dluhopisy vydá prostřednictvím Evropského mechanismu finanční stability (EFSM). Emise bude koordinována s Evropským fondem finanční stability (EFSF). Další část úvěrové pomoci Portugalsku v hodnotě 3,98 miliardy eur odsouhlasil včera i Mezinárodní měnový fond (MMF), uvedla agentura Reuters.

První transakcí, která půjde přes EU/EFSM, bude referenční dluhopis se splatností deset let, respektive v září 2021, píše se ve sdělení Evropské unie. Předpokládáme, že s emisí se začne
v průběhu tohoto týdne.

Emise EFSM bude koordinována se záchranným fondem EFSF, aby byl zajišten co nejhladší průběh na finančních trzích. Fond EFSF má k dispozici 440 miliard eur a zatím byl využit k záchraně Irska a Portugalska.

Brusel sdělil, že fond EFSF nevydá žádné dluhopisy s dlouhou splatností, dokud členské země eurozóny neschválí potřebné změny fungování fondu. To se očekává do poloviny října.

Předpokládá se, že záchranné mechanismy EU/EFSM a EFSF letos dohromady Irsku a Portugalsku zajistí ještě dalších deset až 13 miliard eur (24,5 miliardy až 319 miliard Kč). Mechanismus EFSM by měl uskutečnit jednu referenční transakci a fond EFSF zbytek.

Jak EFSF, tak EFSM mají u všech tří hlavních ratingových agentur rating na nejvyšším možném stupni AAA. To by mělo zajistit, že dluhopisy budou mít nízký úrok, aby mohly zadluženým zemím skutečně pomoci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek