Frattini: Itálie je připravena vzdát se suverenity

16.09.2011
Euroskop

Pro záchranu eurozóny je Itálie připravená vyměnit suverenitu za centrální evropskou vládu. V rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung to řekl ministr zahraničí Franco Frattini.

Výjimečným federalistickým projevem dal bývalý eurokomisař najevo, jak špatně si Itálie stojí. Na evropský federalismus existují rozdílné názory, ale Itálie je připravena vzdát se veškeré suverenity potřebné k vytvoření opravdové centrální vlády, uvedl dnes ráno Frattini.

Musíme tvrdě pracovat na vytvoření skutečné centrální hospodářské vlády, protože scházet se u jednoho stolu na mezivládní úrovni už nestačí, řekl šéf diplomacie s odkazem na proběhlou sérii mimořádných summitů EU a potvrdil tak krizovou situaci Říma.

Polský ministr financí Jacek Rostowski minulý týden varoval, že rozšíření dluhové krize do Itálie bude znamenat definitivní konec eurozóny a evropské představitele vyzval, aby podnikli kroky k řešení krize. Věřím, že eurozóna se brzo vyvine ve fiskální unii, řekl Rostowski, který vidí užší integraci jako jediné řešení krize společné měny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek