Lotyšsko chce do eurozóny v roce 2014

16.09.2011
Euroskop

V roce 2008 byli Lotyši mezi prvními, kteří přijali finanční pomoc. Dnes se však hospodářství zotavilo natolik, že země plánuje na rok 2014 vstup do eurozóny. Neodrazuje ji ani současná krize společné měny.

Náš cíl je přijmout euro k 1. lednu 2014 a já osobně jsem velmi optimistický, že to dokážeme, řekl tento týden nově zvolený prezident Andris Berzins na své první návštěvě Bruselu. Vše samozřejmě závisí také na stabilně eurozóny, které snad dosáhne do konce roku, dodal.

Lotyšská ekonomika zažívá pozoruhodný přelom. Po té, co v roce 2009 poklesla o 18% dnes vykazuje 5% růst HDP. Jak píše portál EU Observer, hospodářství večdle úsporného programu pomohla také finanční pomoc od EU a MMF v hodnotě 7,5 miliard eur.

Za ekonomické zotavení však země zaplatila růstem nezaměstnanosti, která v první čtvrtině roku 2011 představovala 16,2% a po Španělsku byla druhá nejvyšší v Evropě. Statistiky však ukazují, že počet nezaměstnaných v porovnání s loňským rokem klesá; tehdy to bylo přes 20% Lotyšů.

Premiér Berzins jako člen aliance zelených a agrárníků v Evropě bojuje za udržení stávajících dotací společné zemědělské politiky (SZP). Pro Lotyšsko je SZP velmi důležitá, zejména přímé platby na hektar, které udržují zaměstnanost ve venkovských regionech, vysvětlil Berzins. Na venkově žije v dvoumilionovém Lotyšsku více jako polovina obyvatel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek