FT: Eurozóna se blíží nechtěnému rozpadu

19.09.2011
Euroskop

Krize se rozšířila z periferie do samého jádra eurozóny, do Itálie. Řešení, která byla představitelná ještě před půl rokem, jsou nyní nedostatečná. Eurobond a fiskální unie jsou jedinou možnou cestou ven, tvrdí v dnešním komentáři Financial Times Wolfgang Münchau. Jenomže eurozóna se jí podle něj vzdaluje.

„Evropská centrální banka se stala poslední obrannou linií pro euro, píše Münchau. Zatímco politici nebyli ochotní přistoupit k silnější integraci eurozóny, centrální banka v rámci programu „securities markets programme nakoupila dluhopisy za 150 miliard eur.

Může to fungovat? Ptá se vlivný ekonom. Na čistě technické úrovni, kdyby Evropská centrální banka (ECB) nakoupila veškerý dluh, je to stejné jako vznik společného dluhopisu. Oproti tomu, co si myslí německá Bundesbanka, ale k monetizaci dluhu eurozóny ještě zdaleka nedošlo, tvrdí Münchau. Fiskální operaci by podle Münchaua ECB provedla, až v případě, že by tyto nákupy dosahovaly bilionu (1000 miliard) eur.

Jenomže taková operace bez politického konsensu by byla nebezpečná, podobně jako vytvoření společného evropského dluhopisu bez fiskální unie, tvrdí německý ekonom. Oddálilo by to rozpad eurozóny, dlouhodobé problémy by zůstaly.

Napodobenina fiskální unie nestačí

Wolfgang Münchau upozorňuje na analýzu Willema Buitera a Ebrahima Rahbariho z Citigroup, podle které nejpravděpodobnějším výsledkem krize eurozóny bude směsice opatření vzdáleně napodobující fiskální unii. Eurozóna podle studie vyjde z krize pomocí kombinace restrukturalizačního a rezolučního režimu. Jejich součástí mají být elementy fiskální unie jako režim pro řešení bankovních problémů, společná supervize finančnictví nebo procedura pro řízený bankrot.

EU se podle Münchau opravdu touto cestou vydává, vzhledem k tomu, že v Berlíně posiluje názor, že Řecko má zbankrotovat v rámci eurozóny. V době, kdy záchranný mechanismus EFSF již bude mít pravomoc přímo pomáhat bankám, aby zabránil další nákaze.

Itálii je příliš velký oříšek

Jenomže podle komentáře Financial Times to nebude stačit. EFSF i jeho nástupce stálý záchranný mechanismus ESM jsou nastaveny tak, že mohou zachraňovat jen malé země. Problémy Itálie s dluhem ve výši 120 procent ročního hrubého domácího produktu (HDP) a reálným růstem HDP okolo jednoho procenta ročně značně přesahují jejich možnosti.

Šance, že se EU rozhodne jít cestou fiskální unie a eurobondů, je podle Münchaua minimální. „Rozsudek německého ústavního soudu položil legislativní překážky a současně narůstá politická nevraživost. Směřujeme pryč od toho, co považuji za jediné účinné řešení krize. To znamená, že se blížíme nechtěnému rozpadu, píše Münchau.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek