Řecký ministr chystá strategické kroky proti bankrotu

19.09.2011
čtk

Řecko musí učinit strategická rozhodnutí, aby se vyhnulo platební neschopnosti a zároveň mohlo zůstat v eurozóně. Po mimořádném nedělním kabinetu to řekl ministr financí Evangelos Venizelos. Řecko podle něj už nesmí vytvářet další dluhy, musí urychlit reformy a příští rok snížit výdaje, nikoliv zvyšovat příjmy. Řecký premiér zároveň kvůli krizi zrušil cestu do USA.

Musíme beze zbytku splnit fiskální cíle na léta 2011 a 2012, řekl ministr novinářům. Vláda podle něj navrhla opatření, o nichž chtějí ministři jednat během pondělní telekonference s představiteli Evropské komise (EK), Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Venizelos žádná konkrétní úsporná opatření nenastínil. Podle agentury Reuters ale řekl, že po telekonferenci budou další jednání, na kterých by vláda měla zformulovat další kroky. Řecko od loňského jara čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur. Na této pomoci je země životně závislá a pokud by nedostala další část úvěru, už v říjnu jí dojdou peníze. Konečný verdikt, zda Řecko dostane i další tranši, přitom do konce září padne jen těžko.

Takzvaná trojka, tedy EK, ECB a MMF, před dvěma týdny přerušila inspekci v Aténách, neboť zjistila, že Řecko neplní všechny závazky tak, jak se k nim před přijetím zavázalo. V pondělí se měli inspektoři do Atén vrátit, z technických důvodů tak ale neučinili. Místo toho se uskutečnila pouze zmíněná telekonference. Mise odletí do Atén později.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek