Wowereit: Z chudého a sexy Berlína do čela vlády?


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 19. září 2011

Nedělní volby v Berlíně vyhráli již potřetí za sebou Sociální demokraté (SPD) vedení Klausem Wowereitem. Z populárního berlínského starosty se tím stává žhavý kandidát na nástupce kancléřky Merkelové.

„Úspěšní sociálnědemokratičtí ministerští předsedové jsou vždy kandidáty na kancléře, vyjádřil se pro deník Financial Times Deutschland Ralf Steiner, premiér Šlesvicka-Holštýnska. „To platí obzvláště pro politika, který se stal jasným vítězem voleb již potřetí, dodal.

Navzdory mírné ztrátě hlasů z 30,8 procent na 28,3 procent od voleb v roce 2006 je Wowereit hlavním vítězem voleb do berlínského zemského parlamentu. Obhájil tím nejen post starosty metropole, ale i předsedy vlády jedné z 16 spolkových zemí.

Koalice snů v čele metropole

Má nyní otevřenou cestu k vytvoření „koalice snů, jak vidí spojení SPD a Zelených velká část sociálnědemokratických politiků. Na vedlejší kolej tím odstavil radikálně levicovou stranu Die Linke, s kterou v minulém období vládl. Druhou možnou berlínskou koalicí je spolupráce s vládními Křesťanskými demokraty, což se však nelíbí většině SPD.

Klaus Wowereit - volební plakát
Jeden z volebních plakátů vítězné SPD (foto: facebook)

Wowereitova opakovaná volební vítězství jsou pozoruhodná obzvláště ve městě, které zápasí s finančními problémy, nezaměstnaností, sociálním napětím nebo dopravními problémy podstatně více než většina německých spolkových zemí. Při tom všem se mu podařilo podpořit srůst západní a východní části dříve rozděleného města.

„Kandidát na kancléře by měl dokázat vyhrát volby, vyjádřil se nedávno šéf německých odborů (DGB) Michael Sommer. To nahrává Wowereitovi oproti současné vůdčí trojce SPD – předsedovi strany Sigmaru Gabrielovi, šéfovi frakce Franku-Walterovi Steinmeierovi a populárnímu ex-ministru financí Peeru Steinbrückovi. Všichni tři hlavní kandidáti na budoucího kancléře volby prohráli.

Přátelé nalevo i napravo

Jeho kancléřské kandidatuře nahrává i dobrá pozice ve straně. Levicové křídlo ho považuje za svého kvůli jeho koalici s Die Linke. Konzervativní křídlo zase oceňuje tvrdé úspory v sociální oblasti a snižování rozpočtového deficitu.

Přesto byl dosud považován za provinčního politika, který nemá ambice na spolkové úrovni. Komentátoři mu vyčítali, že volební kampaň stavěl především na osobních sympatiích. Navíc byl podle nich 57letý politik již okoukaný a bez nápadů.

Sám Wowereit na oslavě vítězství řekl, že za kandidáta na kancléře vybere strana společně toho, který „má největší šanci porazit Merkelovou. A během večera více času než řešením problémů metropole podle deníku Die Welt věnoval kritice žlutočerné vládní koalice křesťanských demokratů a liberálů. Pokud jí „ještě někdo může tak nazývat, měla by podle něj spolková vláda plná „diletantů co nejdříve „odstoupit.

Chudý ale sexy Berlín

„Berlínské ulice a restaurace nezáří luxusem jako pařížské nebo londýnské bulváry. Ale kromě toho je těžké najít na městě nějakou chybu, napsal těsně před nedělními volbami britský týdeník The Economist. Hudební a uměleckou scénou ani nočním životem si s ostatními evropskými metropolemi nezadá. A přitom životní náklady má Berlíno poznání nižší.
Město má svůj vlastní magnetismus, který od sjednocení východního a západního Berlína na počátku 90. let přitáhl milión nově příchozích, mezi nimi mnoho umělců a kreativců. Nicméně podle deníku Berliner Zeitung je berlínské drama právě to, že „bohatá kreativita je neoddělitelná od jeho ekonomické chudoby.

Wowereitovi se za deset let vládnutí podařilo vytvořit město, které je jeho slovy „chudé ale sexy. Zda by se mu to samé podařilo v čele Německa je těžko říct.

Těžká spolupráce se zelenou sokyní

Vládnutí se Zelenými nebude pro Wowereita procházka růžovým sadem. Jejich hlavní kandidátka Renata Künastová se v době, kdy její straně průzkumy předpovídaly zisk 30 procent hlasů, již viděla jako starostka hlavního města. Napětí mezi sociálními demokraty a zelenými se opakovaně objevovalo již při volební kampani. Spornými body byly především výstavba dálnice A100 nebo velkého letiště v Schönefeldu.

V neděli získali Zelení 18 procent a musí se spokojit s pozicí slabší strany vládní koalice. Přesto Künastová při povolebním proslovu hned dvakrát zdůraznila, že Zelení budou souhlasit s koalicí s SPD, pouze pokud bude dávat důraz i na zelené priority. „S naším NE výstavbě A100 jsme se vyjádřili jasně, dodala. „Vládnutí nebude lehké, uznal sám Wowereit.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek