Komise: Německý odchod od atomu ohrožuje EU

20.09.2011
Euroskop

Německé rozhodnutí opustit jadernou energetiku popudilo sousední země i Evropskou komisi. Podle dokumentu Komise, o kterém informuje Financial Times Deutschland, ohrožuje jednostranný odchod od atomu bezpečnost zásobování elektřinou v Evropě.

Ostatní členské státy mají „legitimní zájem na účinné koordinaci, stojí v dokumentu Komise připraveném pro dnešní setkání ministrů energetiky EU konané v polské Vratislavy. Komise a němečtí sousedé Polsko a Francie vyčítají Berlínu, že rozhodnutí o odstavení jaderných elektráren neprojednal s Evropskou unií.

Berlín po katastrofě v jaderném reaktoru v japonské Fukušimě dočasně odstavil sedm nejstarších atomových elektráren z provozu. Aniž by dosáhl shody s partnery v EU, rozhodl se poté do roku 2022 odpojit ze sítě i posledních 17 jaderných elektráren.

Z rozhodnutí Berlína odstavit „jádro profituje francouzský energetický gigant EDF, který od dubna výrazně zvýšil vývoz elektřiny do Německa. Při zvýšené spotřebě, především v zimě kvůli topení, ale hrozí Francii nedostatek proudu, protože se snížil dovoz z Německa.

Polsko musí reagovat na kolísání napětí, protože v případě silných větrů na severoněmeckém pobřeží je příliš mnoho elektřiny exportováno do Polska. Částečně putuje proud přes ČR a Polsko do Bavorska, zpět do Německa.

Komisař pro energetiku Günther Oettinger na členských státech požaduje, aby při plánech na změny energetických politik zvážily i dopad na ostatní evropské státy. Polsko a Francie se totiž obávají, že německý odchod od atomové energie povede k výpadkům zásobování energetickou energií.

Polsko chce konzultační mechanismus

Nové legislativní předpisy ale Komise neplánuje. Stanovení energetického mixu je totiž podle primárního práva EU záležitost členských států. Přesto se v dokumentu mluví o rozhodování o energetických zdrojích.

Rychlý přechod na obnovitelné energie má podle Komise dopad na celoevropské zásobování elektřinou a tím na rozhodování ostatních členských zemí. Veřejná podpora obnovitelných zdrojů proto nemá být nepřiměřená, především musí výše dotací zohlednit situaci v sousedních zemích, stojí v dokumentu.

Polské předsednictví Rady jde ještě dále než Komise a navrhuje vytvořit stálý konzultační mechanismus pro rozhodnutí v energetické politice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek