Proč krize eurozóny není britská šance


Hana Kopecká, EUROSKOP, 20. září 2011

Vyhlídky krachu společné měny budí u většiny Evropanů obavy. Ne tak v případě britských konzervativců. Nesnáze eura vidí jako skvělou možnost, jak posunout rovnováhu sil ve vztahu Westminsteru a Bruselu. Týdeník The Economist varuje, že radost toryů nad problémy eurozóny je předčasná.

Od případného krachu společné měny si britští konzervativci slibují hodně. S eurozónou v nesnázích nadešel čas pro britské vedení, usoudili toryové a hledají metodu, jak změnit stranickou nelibost ke všemu kontinentálnímu v konkrétní politické trumfy. Bruselský federalismus by ve svých neskromných ambicích nahradili provincialismem a decentralizovanou mocí.

Švýcarský model láká

Konzervativní poslanci, kteří se do parlamentu dostali v roce 2010, jsou vesměs silně euroskeptičtí. Na místo současných vztahů s unií by preferovali volnější obchodní asociaci, jakou praktikují Švýcaři, či Norové. Pokud se to Bruselu nebude líbit, jakože jistě ne, nebojí se vyměnit trhy evropského společenství za ty v rozvojových zemích.

Euroskeptici se rozdělili do dvou skupin. První chce zavést švýcarský model a vnímá eurozónu jako rukojmí, jak se stát svobodným hráčem na jednotném trhu. Druhá skupina považuje jakékoli členství v EU za nežádoucí. Británie nakupuje z unie více zboží, než proudí opačným směrem. Stavba obchodních bariér proto není v zájmu Bruselu, myslí si.

Británii hrozí izolace

Podle The Economist mají obě uskupení jedno společné; své plány staví na zbožném přání. Evropa ve skutečnosti nečeká na britské vedení.

Spojené království stojí na okraji jak unie, tak eurozóny a jeho názory tedy nejsou podstatné. Navíc, pokud to s požadavky přežene, hrozí, že se dostane do ještě větší izolace. Toryové také nepochopili vztah mezi EU a Švýcarskem. To v Evropě smí být volné, protože je malé a jeho neúčast ve společných politikách nemá vliv na směřování jednotného trhu. Británie se v rámci unie stejné výsady nedočká, a pokud z ní vystoupí, hrozí, že kontinentální protekcionistické tendence ještě posílí.

Britský obchodní deficit je ve vztahu k EU pouze zástupný problém. Je rovněž nepravděpodobné, že by Britové v dohledné době vyměnili trhy unie za ty rozvojové. Do Irska například vyváží více zboží, než do Brazílie, Ruska, Indie a Číny dohromady. V jedné věci však mají euroskeptici podle komentáře pravdu. Tektonické desky Evropy se hýbou a britské zájmy jsou ve hře. Dojde-li však na směnný obchod, měli by se toryové držet zpátky a usilovat o dostupné, hodnotné a dobře načasované ústupky, radí The Economist a pro začátek navrhuje veto na unijní regulaci britského finančního sektoru.

Autor: Hana Kopecká, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality